Mariánská Týnice

Asi 3 km od Kralovic v okrese Plzeň -sever je obnovený kostel a probošství v Mariánské Týnici jako jedna z jedinečných památek barokních západních Čech. Barokní kopule kaple v se roce 1920 zřítila a i přes existenci Spolku za záchranu Mariánské Týnice se nepodařilo do II. světové války obnovit památku a intenzita prací a vůle obnovit církevní památku po roce 1948 byla velmi slabá. Teprve po roce 1990 se rozběhly rekonstrukční práce naplno a v roce 2000 se podařilo dokončit jedinečnou rekonstrukci celé kaple. Areál dosal novou fasádu a nové výstavní prostory a v současné době jsou v něm umístěny jednak stálé expozice a dále jsou v areálu výstavy a pořádají se zde i koncerty. Celý areál spravuje Regionální muzeum severního Plzeňska .
Kostel Zvěstování Panny Marie, jednopatrová budova proboštství a ambity s freskovou výzdobou byly postaveny podle plánů Jana Blažeje Santiniho v 18. století.
Pokud budete v létě v Kostelíku, určitě neprohloupíte, pokud se vypravíte přes Chříč do Kralovic a navštívíte Mariánskou Týnici.
Více infoamcí najdete na www.marianskatynice.cz

Výstavy v roce 2009

  • 30. 04. – 31. 05.    Hana Storchová – grafické listy
    Oldřich Drahotušský – plastiky
     
  • 04. 06. – 12. 07.    Z historie kasáren v Kralovicích – vojenské tradice 20. století
    – výstava k výročí založení kasáren v Kralovicích. Doprovodná akce – koncert vojenské hudby 35. pluku, vojenská technika a setkání pamětníků.
     
  • červenec – srpen     Václav Fiala – sochy, objekty
    – výstava v kostele Zvěstování Panny Marie
     
  • 14. 07. – 06. 09.    Josef Ptáček – Zámecké parky – fotografie
     
  • 09. 09. – 18. 10.    Kralovicko ve středověku
    – nejnovější archeologické nálezy z města a okolí
     
  • 24. 10. – 31. 12.    Od svatého Martina do Hromnic
    – lidové zvyky a církevní tradice na severním Plzeňsku