Prof. Bárta mluvil o objevech v Egyptu

IMG_1600Je již tradicí, že v kapli sv. Máří Magdaleny v Kostelíku se konají zajímavá setkání. Letos jako první přijel do Kostelíka prof. Miroslav Bárta, ředitel Egyptologického ústavu a známý odborník nejen na dějiny starověkého Egypta. V sobotu 16.7. 2016 od 16:00 vyprávěl o posledních objevech v lokalitě Abu Sír ve známém pyramidovém poli a pohřebišti na přelomu dynastií v Egyptě. Vyprávění se soustředilo na období okolo roku 2500 před Kristem, tedy na období Staré říše v Egyptě. Prof. Bárta na příkladu vývoje egyptské společnosti, kultury, ekonomiky i způsobu vládnutí doložil dramatické změny společnosti. Tyto proměny starověké společnosti také souvisí se změnami klimatu a s ní spojenými ekonomickými důsledky pro celou egyptskou společnost.

Moderní egyptologie již zdaleka není zaměřena pouze na objevování starých hrobek a celých nekropolí, ale v jeho týmu pracuje celá řada dalších odborníků od statiků, techniků, kartografů, přírodovědců a dalších profesí, které se podílejí na výzkumu v Egyptě a dokumentují tak jednotlivé společenské změny ve starém Egyptě.

Povídání prof. Bárty o Egyptě zajímalo velké množství posluchačů z Kostelíka i z širšího okolí. Na přednášku přišlo celkem 52 nadšených diváků, kteří se v jednotlivých dotazech zajímali o další a další podrobnosti ze života starých Egypťanů. Dotazy směřovaly od pohřbívání běžných obyvatel Egypta, přes počet obyvatel starověkého Egypta až na velmi profesionální dotazy na rodovou příbuznost tří královen jménem Chentkaus.

Již se těšíme na další přednášky v kapli. V sobotu 6.8. do Kostelíka přijede jeden z významných sportovních potápěčů p. Slach, který bude mluvit o světě pod mořskou hladinou. V sobotu 3.9. bude již po několikáté v kapli vystupovat dr. E. Stehlík, známý vojenský historik. Jeho letošní téma bude zaměřeno na budování válečného opevnění. Všechny přednášky se konají vždy od 16:00.