Lidové stavby Středních Čech v Kostelíku

Na webu Českého rozhlasu Region jsem našel zajímavé starší příspěvky, které popisují lidovou architekturu středních Čech a kde je uvedeno i 5 příkladů zajímavých staveb z Kostelíka. Věděli jste, že v Kostelíku máme také klasicistní dům? Kliknutím na každou fotku se obrázek zvětší na normální velikost.

Zděný klasicistní dům

Autor: Martin Čerňanský

Zděný klasicistní dům, jehož průčelí je určováno slepým arkádovým obloukem. Oblouk půlkruhového tvaru je podepřen krátkými úseky fabionové římsy, podepírané pilastry.

Dům Středočeské pahorkatiny a povodí Berounky (samostatný domový typ)

Roubený přízemní dům, jehož úzké štítové průčelí je prolomeno pouze jednou okenní osou. Vstupní a hospodářská část je již zděná, dosahující větší půdorysné šířky. Ve střední části sedlové střechy kryté mladší nespalnou krytinou je umístěn podávací vikýř. Štít je bedněn jednoduše svisle.
Architektura středních Čech: Dům Středočeské pahorkatiny (vrchoviny) a povodí Berounky (samostatný domový typ)

Detail uchycení dřevěných vrat stodoly (Kostelík)

Martin Čerňanský
Detail uchycení dřevěných vrat stodoly pomocí páskové oceli s použitím čtvercových matic. Zdivo je ztuženo kleštinami, projevujícími se navenek stavby okem s protaženou závlačí.

Ohradní zeď (Kostelík)

Martin Čerňanský
Nedílnou součástí venkovského prostoru jsou rovněž ohradní zdi, často rozdělující zástavbu do jednotlivých urbanistických bloků. Jejich výraz je určován především druhem použitého kusového staviva a krytím koruny zdiva.
Hospodářské stavby: Doplňkové stavby – ohrazení

Zděná stěna stodoly (Kostelík)

Martin Čerňanský

Zděná stěna stodoly, jejíž soklová část byla vystavěna z kamene. Zbývající zdivo je cihelné, s použitím prvků různého stáří i kvality. Vazba zdiva je z převážné části vazáková, s cihlami kladenými delším rozměrem ve směru hloubky stěny.