Skotsko v Kostelíku se letos mimořádně vydařilo

V netradičním termínu již v sobotu 1.7. jsme v Kostelíku pořádali další ročník hudebního festivalu Skotsko v Kostelíku. Již v pátek byla připravena celá náves, postaveno velké podium i s osvětlením a na návsi byla otevřena hospůdka U Šéby, kde jsme u piva doladili poslední detaily na sobotu a to i s prvními hosty, kteří přespávali ve stanovém městečku.

Již od rána začali do Kostelíka proudit první návštěvníci a s nimi také prodejci u mnoha stánků, lidé z kapel, mistři Highlands games z Kládaklanu a další a další.

Když  přesně v 11:00 zahajovala celý festival skupina Conemara Chaos, byla již náves velmi slušně zaplněná a stále chodili další a další lidé. Tuhle kapelu jsme v Kostelíku přivítali poprvé a písníčky se nám se líbily a doufáme, že přijedou i příště.

Po nich nastoupila na podium Isara se svým setem skoro lyrických písní, které se krásně hodily ke polednímu času. Ve 13.00 jsme zorganizovali slavnostní nástup dudáků a myslím, že na leckterém festivalu ve Skotsku by nám naše skotské dudáky mohli závidět.

Odpoledne zahájila kapela Rí Ra se svým setem skotské a irské muziky a postupně se na podiu přitvrzovalo jak v rytmu, tak i kytarových riffech. Vždy, než se připravila další kapela, mohli jsme si na malém podiu zatančit skotské kolové tance se tanečníky z Glan Clann nebo Gall – Tír, nebo poslechnout nefalšované skotské dudy v podání dudáků z Rebel Pipers nebo Blue Squadron Pipe Band.

Na podiu se střídali postupně staří známí z předcházejících ročníků Vintage Wine a po nich Claymore, v podvečer zahráli Curlies a večerní čas zcela ovládli Happy to meet.

Parkoviště před Kostelíkem bylo plné aut, stanové městečko se také zaplnilo. Mnoho lidí využilo přestávek mezi vystoupením jednotlivých kapel k návštěvě naší vyhlídky na Plazích nebo se šli podívat na Vrška na rozhled nad Kostelíkem.

Celé odpoledne nejsilnější a nejrychlejší muži, ale i ženy zápolili ve Skotských hrách a předváděli svoje umění v hodu kládou nebo hodu balíku sena do výšky. Některé výkony byly zcela neuvěřitelné. Večer při ocenění největších vítězů skotských her, zcela zaslouženi všichni, kdo si přišli pro diplom, sklidili největší potlesk. Podrobné výsledky Highland games zveřejníme tady na webu, jakmile je budeme mít k dispozici

V průběhu celého dne byla náves plná, u kasy jsme se měli stále dost co otáčet, u stánků byla stále spousta lidí. Pokud jsme měli možnost mluvit s některými z návštěvníků, všichni byli velmi spokojeni a moc se jim to líbilo.

Moc děkujeme také všem našim sponzorům, kteří nám pomohli se zajištěním celé akce.

Moc děkujeme všem v OS Kostelík za pomoc a skutečně každý se zapojil. Moc také děkujeme hasičům z Kostelíka i Modřejovic a všem dalším kamarádům a kamarádkám, kteří mnozí velmi aktivně pomáhali a i bez nich by to nešlo.

Největší díky ale patří Lukášovi a Milanovi Letovi, kteří celý festival Skotsko v Kostelíku organizačně připravili, domluvili a zorganizovali.

Ještě se můžete těšit na spousty fotek, které budeme postupně na webu zveřejňovat.