Kostelík OPEN

Mezinárodní mistrovství Kostelíka v kuličkách se letos konalo v sobotu 26.6. v Kostelíku na návsi. Mezinárodních závodů se zúčastnilo celkem 16 borců všech váhových i věkových kategorií. Krátce po 16.00 se závodnici začali scházet na vymezeném hřišti. Pro letošní ročník jury vybrala standardizované hliněné závodní kuličky, takže všichni borci na startu měli stejné podmínky.  V souladu s mezinárodně platnými pravidly (zvláště v Kostelíku a okolí) každý účastník hází třemi kuličkami, které pak postupně cvrnká do důlku. Postrkávání nebo posun kuliček nepatří mezi uznané techniky. Počítá se počet cvrnků, které každý závodník potřebuje k dostání kuliček do důlku.

Po krátkém vysvětlení pravidel závodník Radim předvedl brilantní cvičný hod, který ovšem v samotném závodě nezopakoval a propadl do průměru.

Rozhazování jednou kuličkou určilo pořadí závodníků a borci nastoupili na odpalovací čáru a už jsme byli přímo v závodě. Někteří borci předvedli standardní výkony, ovšem někteří závodníci navzdory různým handicapům se vypnuli k vynikajícím výkonům a překvapili nejen sami sebe, ale i přihlížející a fandící diváky. Vítězem turnaje se stal Ctibor s brilantním výsledkem 4, který tak dal vzpomenout na výkony letos absentujícího Sama. Mezi příjemné překvapení turnaje se zařadil Adam, který vlastně s nulovou závodní zkušenosti chopil příležitost za pačesy a jenom vzhledem k nešťastné shodě okolností se neprobojoval na první místo. Favorit a loňský šampion Jarek tentokrát zabojoval, ale stačilo to pouze na 3. místo v mezinárodním turnaji. Třetí místo bylo ovšem dělené a stejný výsledek vybojovala předsedkyně jury Alena a další překvapení turnaje Jana W., která dala vzpomenout na léta praxe a odříkání, kdy v prachu velkoměsta denně koulela kuličky. Holt pořád platí, co se v mládí naučíš… Mezi ty, kteří v turnaji propadli, patřil Radim, Láďa a další spolufavorité. Brilantním výsledek na hranici fyzických možností překvapil Petr W.

Příjemným překvapením turnaje byly také nadějné výsledky nastupující generace. Velmi aktivně se do soutěže zapojili Kubík a Honzík a svými výkony pěkně protáhli pérka ostříleným matadorům turnaje.

Po mistrovském turnaji a předání pohárů a diplomů oceněným závodníci společně zhodnotili výsledky, celkovou sezónu kuliček v Kostelíku a probrali i další akce.