Berounka 2014 aneb Kostelík na vodě

OS KOSTELÍK letos potřetí uspořádalo vodácký výlet ze Zvíkovce do Roztok. Krásný den, krásné zážitky a nové zkušenosti. Letos jsme vyrazili ve složení Petr a Líba, Robert, Jiřina Krejčová, Robbie a Lizzie Volfovi, Sláva  s Irenkou a Radim, Tedy pouze 9 lidí do celkem 5 lodí. Na návsi nás doprovodily ještě Stáňa a Věra Perlínovy s Garpem a Noirin Volfová. Perlínky sehrály důležitou roli fotodokumentátorek z vyhlídky na Plazích.

Vyrazili jsme v klidu od Varských a minuli jsme všechny pilíře mostu a v hejnu dalších vodáků jsme plynuli k první překážce, rozbitému jezu u pily. Vody je po deštích přece jenom trochu více, a tak jsme za moment u prvního jezu. Zde byl letos kámen úrazu, ostrý vyčuhující šutrák přesně uprostřed splavu se ukázal jako neoblomný, a tak poslal ke dnu jak Slávu s Irenkou, tak i Radima s Jiřinou. Žádné škody, až na jeden ztracený klobouček, ale nenastaly, lodě jsem vylili a  pokračujeme za bouřlivého zdravení suchého výsadku na vyhlídce dále.  Okolo nově postavené rybárny na našem břehu i okolo nového obrovského srubu pod Čilou jedeme v konvoji lodí až ke Skryjskému jezu, který je upraven tak, že je prakticky nesjízdný. Vodáci před námi, kteří se jez pokusili sjet,  suší věci o kousek níže a z  jezu trčí pádlo.  Jez obejdeme a za chvíli přistáváme u Ahoje. Než dojdeme pro pivo, vlastně všichni téměř uschneme a přitom není na vodě takové vedro jako loni.

Po přestávce jedeme dále okolo nejkrásnějších míst Křivoklátska. Před námi je zřícenina Týřova, za chvíli Týřovická skála, Kouřimecká rybárna vad ní Pleše, kde jsme byli před dvěma lety, Čertova skála, krásné zelené údolí, srdce budoucího Národního parku Křivoklátsko. V drobných peřejkách se rychle blížíme k Rozvědčíkovi, kde se zastavujeme v příšerném bahně a vystoupit z lodi na břeh a neupadnout bylo velké mistrovství, však také Robert v bahně klouzal lépe než Laurel nebo Hardy. Příjemná zastávka s dobrým jídlem a jedeme dále okolo všech Višňových, kde je stejně jako pokaždé narváno, až k hospodě u Jezzu, kde dáváme poslední pivo nebo dvě, dál jedeme přes jez do Roztok k mostu, vyndáváme lodě na břeh a naše Berounka 2014 končí.

Fotky jsou v samostatné fotogalerii.