V Kostelíku neprší (právě teď) Aktualizace – Už zase prší

průtok Zbečno

Když jsem se uprostřed týdne díval na předpověď na víkend, nevěřil jsem, že by to mohlo být až tak hrozné. Bylo. Ve čtvrtek napršelo 22 mm deště, v pátek pršelo jenom dopoledne a napršelo 5.4 mm srážek a večer bylo krásné sluníčko a teplo a modrá obloha. Už jsem si chystal řeči o tom, jak to zase ti meteorologové nezvládli, ale opak byl pravdou. Zvládli předpověď zcela přesně. Za sobotu napršelo 30.6 mm srážek a pršelo asi od 9:30 do 18:00 prakticky v jednom kuse a večer pouze s drobnými přestávkami.

Berounka je dva metry nad normálním stavem a vyplavuje louky, u Varských je zaplavená louka nad jezem a potůček, co teče naproti Javornici z Podmokel se včera večer valil jako Amazonka. Také vyplavil chaty za řekou.  Javornice je sjízdná pro středně velké lodě. Večer vystoupala Berounka na třetí nejvyšší povodňový stav nejprve v Liblíně a asi za hodina na to již i ve Zbečně.

Na obrázku vidíte průtok vody ve Zbečně do neděle do 10:00 dopoledne a na druhém obrázku v pondělí ve 14:00.

Včera v Kostelíku tekly proudy vody po asfaltu dolů za kaplí částečně do hasičárny, většinou dolů k Fejlkům do pole, všechno je podmáčené a bahnité. Večer místní hasiči museli čerpat vodu z hasičárny, hrozilo zaplavení chat.

 

Dneska v neděli zatím neprší, pouze mrholí, ale až do úterka není optimistická předpověď. Jinak ale ještě v pátek někteří nosili z lesa krásné kováře a jiné pochoutky. Když jsem se naivně ptal, kde v lese, dostal jsem jasnou a pádnou odpověď. V lese, přece!  Jestli se někdy oteplí, asi porostou. Vody mají nyní dost.

Aktualizace v pondělí 4.6. v 14:00

Na druhém obrázku je stený profil –  Zbečno a jeho průtok v pondělí ve 14:00  Průtok v pondělí ve Zbečně dosahuje 800 m3 za vteřinu, zatímco ještě v neděli (první obrázek) byl průtok pouze 450 m2/s a voda dále stoupá.

 

 

Nad tímto přemýšlí “V Kostelíku neprší (právě teď) Aktualizace – Už zase prší”

  1. V sobotu odpoledne jsme se jeli podívat na Berounku u Zvíkovského mostu a byl to hukot ! Obdivovali jsme a možná více než obdiv jsme litovali skupinu osmi cyklistů, kteří přijeli ke kempu na kolech. Jaké štěstí, že Kostelík stojí na kopci , že tam nejsou tornáda (zatím) a nehrozí zemětřesení. Na návsi u kaple stal velký stan, zřejmě připravený na program Dětského dne. „Opozici“ nemusím, ale tenrokrát mně jejich nezdařené akce bylo líto.

Komentáře jsou uzavřeny