Skotsko v Kostelíku potřetí

V sobotu 16.7. 2011 jsme se probudili do krásného jasného slunečného dne. Počasí nám věštilo dobré podmínky a hodně diváků na 3. benefičním koncertu Skotsko v Kostelíku. Letos jsme do Kostelíka pozvali marionety z  Divadelního spolku Tyl z Rakovníka. Přesně ve 14.00 to vypuklo. Divadelníci připravili kulisy a předvedli krásnou pohádku pro malé i větší na motivy Ostrova podkladů. Marionety a jejich kouzelné příběhy si získaly srdce nejen nejmenších diváků, ale i dospělých diváků, kteří postupně a stále více zaplnili náves v Kostelíku.

Už při zahájení celého programu ve dvě odpoledne bylo jasné, že překonáme všechny návštěvnické rekordy, na parkoviště na louce mířilo stále více aut a na náves přicházelo více a více diváků.  Nakonec jsme napočítali přes 110 aut na louce.

Při prvním vystoupení skotských dudáků z 1.st Czech Pipes and Drums už byla náves úplně plná a nadšeně aplaudovala jak umění dudáků, tak i virtuozitě bubenic, které s paličklami předváděly hotové koncerty. Vedro sice nepomáhalo správnému ladění dud, ale i přesto první i všechny další dudácké sety každého nadchly.

Po dudácích se rychle připravilo podium pro vystoupení Dick O´Brass. Skotské dudy a bubny vystřídal keltský rock s krásnými houslemi a vokály. Diváci nadšeně podupávali do rytmu a první odvážlivci se již pouštěli do tanečních variací na návsi. Než se po vystoupení Dick O´Brass se podium připravilo pro Hradní duo, proběhly na návsi dvě kola soutěže v tradiční skotské zábavě – přetahování lanem.  Vítězné družstvo si odneslo lákavou skotskou brandy, která ovšem ihned padla nejen mezi soutěžícími.

Druhou polovinu koncertu otevřelo Hradní duo v čele s Milanem Zimmermanem. Jejich více folkové pojetí koncertu s krásnými houslemi, violoncellem a nezaměnitelným vokálním přednesem frontmana kapely Milana Zimmermana opět všechny nadchlo a současně potěšilo u srdce i na duši. Jako poslední do začínajícího soumraku vstoupili Vintage Wine, kteří pro již řídnoucí diváky předvedli krásný dravý rock. Při jejich vystoupení se zcela spontáně začalo tančit a radovat se z koncertu a z celého krásného dne.

V průběhu celého konceru se mohli všichni návštěvníci občerstvit u pana Skřivana v jeho Bageťárně, kde se točil velmi dobrý Bakalář. U stánků si mohli diváci prohlédnout a také zakoupit krásné šperky  a další výrobky z keramiky z dílny paní Majerové, svoji poráci s keramickou hlínou také představila paní Vondříčková z Domu dětí a mládeže a umělecký kovář Jarda dokázal, jak umí ovládat roztavené železo na kovadlině. Zvláštní pozornost pak poutaly výrobky z dětské dílny Ivany Černé, kde byly v nabídce batikovaná  trička, drobná keramika a jiné dětské výrobky.

Po setmění celý 7 hodinový koncert skončil a skupiny nadšených diváků spolu se účinkujícími se ještě společně pobavili u stánků s nalévanou whisky i u harmoniky, která preludovala nejen skotské, ale i české lidové nebo zlidovělé písničky. Především hlavnímu organizátorovi Milanovi Letovi se koncert velmi podařil, všichni diváci, kterých jsme nakonec napočítali celkem 457, se rozcházeli spokojeni, účinkující byli nadšeni z příjemné atmosféry v Kostelíku a také velmi dobrého občerstvení.

Velké poděkování patří všem sponzorům, kteří podpořili náš koncert a díky jejich pomoci bude možné zase o kousek pokročit s opravou naší kaple sv. Máří Magdaleny v Kostelíku.  Zvláštní poděkování patří především hasičům z SDH Modřejovice, kteří nám stejně jako každý rok velmi pomohli s organizací, zapůjčili nám stánek, židle i lavice.

Fotogalerie je v dalším příspěvku.