Křivoklátsko z pohledu správy CHKO

V sobotu 25.6. 2011 se v kapli sv. Máří Magdaleny v Kostelíku konala diskuze o současném stavu a i o změnách, které se připravují při ochraně přírody a krajiny na Křivoklátsku. Povídání o současné stav připravil pan Josef Jedlička ze správy CHKO Křivoklátsko, který v zajímavé prezentaci promítal (v kapli již máme proud !) hlavní cíle a principy ochrany přírody na území CHKO, zdůraznil jedinečnost území CHKO jako jednoho z mála člověkem velmi málo dotčeného území s nízkou hustotou zalidnění a rozsáhlými lesními celky s původními buko-dubovými společenstvími a zajímavou teplotní inverzí. Zatímco kaňon Berounky má nižší průměrné teploty a vyšší vlhkost, tak osluněné vrcholové partie Křivoklátska jsou jednak mnohem sušší, ale i výrazně teplejší. Křivoklátsko patří také mezi jedny z nejsušších oblastí Česka s ročním úhrnem srážek mezi 500 – 600 mm, na severozápadě (Rakovnicko) oblasti jen 400 – 500 mm.
Pro oblast Křivoklátska s dominantou kaňonovitého tvaru údolí řeky Berounky a jejích přítoků je především na sklonku léta a v chladné části roku charakteristický výskyt velmi výrazných teplotních inverzí se slabou výměnou vzduchu v horizontálním i vertikálním směru. Při nich do údolí v nočních hodinách stéká chladnoucí vzduch a celé údolí řeky se tímto studeným vzduchem naplní, od vodní hladiny Berounky až po hřebeny okolních kopců. Vrcholové partie patří mezi nejteplejší oblasti celé CHKO. Vlivem vysoké vlhkosti se při těchto situacích utvářejí v hlubokých údolích noční mlhy, které na podzim a v zimě často přetrvávají po celý den. Do lesů a bočních údolí kolem Berounky tak přinášejí dostatek vlhkosti k tomu, aby se zde utvářely příhodné životní podmínky pro živočišné i rostlinné druhy, které by se tu jinak nevyskytovaly.

hranice-np-krivoklatskoNejvětší diskuzi jsme vedli o vyhlášení NP Křivoklátsko. Veškeré formální kroky, nutné k vyhlášení NP již byly provedeny a nyní se pouze čeká, až bude zákon o NP Křivoklátsko předložen do Parlamentu ČR. NP bude vymezen v hranicích I.zóny ochrany současného CHKO, ostatní území CHKO zůstanou vymezeny jako chráněná krajinná oblast budou sloužit jako vnější ochranné pásmo NP. Národní park bude vymezen především na pravém břehu Berounky od Skryjského potoka až po Nižbor a jeho hranice si můžete prohlédnou
na obrázku.

Po povídání o minulosti, současnosti i budoucnosti jsme odjeli na Velkou a Malou Pleš. Auta jsme nechali u Emilovny a pak jsme krásným původním „pralesem“ došli přes Malou až na Velkou Pleš. Pan Jedlička ze správy CHKO nám ukázal zajímavé byliny na obou Pleších, obdivovali jsme více než 200 let staré a pokroucené stromy a velmi jsme ocenili nádherný výhled do údolí Berounky. Pod námi byla Kouřimecká hájovna, dole v kaňonu byla Kouřimecká Rybárna, naproti Čertova skála a v širokém rozhledu po okolí od ovčína v Modřejovicích až někam k Velké Bukové u Městečka.
Krásný výlet se spoustou nových informací a zajímavostí z Křivoklátska. Víte například co jsou to výmlatky? Pokud ano, můžete v diskuzi pod článkem napsat odpověď.

Nad tímto přemýšlí “Křivoklátsko z pohledu správy CHKO”

  1. Zdravím všechny v Kostelíku a okolí, přednášku jsem pracovně nezvládl, ale díky za informace. Co se týká těch výmlatků, tak to může být:
    1. Co zbyde pod kombajnem po vymlácení obilí ve stodole.
    2.Výrůstky na kmenech stromů / lípa, akát/ vše je u kaple. Bývalo to na tom překážejícím a stín dělajícím kaštanu. ( škoda ho)
    3.Výmlatky se tvoří i z kořenů (slívy,švestky)
    Var.č.2.,3. je ale asi s „d“ .výmladek
    O co se soutěží? Aby se neopisovalo, třeba.
    Ahoj Sláva M.

Komentáře jsou uzavřeny