Divadlo v Kostelíku

V sobotu 13.7. se v Kostelíku poprvé hrálo divadlo.  Obrátili jsme se na činohru Národního divadla a ti nám doporučili skvělý divadelní soubor Radobydivadla Klapý, který zde předvedl svoje nastudování divadelního kusu Bulšit aneb podezřelý analfabet.

Přiznám se, že jsem byl lehce nervózní, kolik lidí bude mít zájem a chuť v sobotu odpoledne přijít na náves a zhlédnout divadlo. Dokonce jsem se chvíli obával, aby herci nehráli přesilovku. Divadlo přijelo na náves již okolo 15:00 a postupně si začali připravovat scénu za kostelem včetně ozvučení. Před 17:00 jsme připravili několik laviček, sundali i křesílka z chóru a doufali, že přijdou lidé. Skutečně se na návsi postupně začali scházet další a další diváci, z kostela jsme museli vyndat dvě další lavice a najednou bylo hlediště úplně plné a mohlo začít představení.

Samotná hra je o hlouposti, ambicióznosti a tlachání, tedy o vlastnostech, které se projevovaly před 120 lety, kdy hra vznikla, tak i v současnosti. Herci, kteří s námi před divadlem chvíli mluvili, se odešli převléct do kaple a vrátili se jiné doby. Najednou se na scéně objevil samolibý narcis, jeho servilní asistent, intrikán a slídič v jedné osobě a místní obecní blb. Dámy zastupovala protřelá vampice a její dcera natržená drsná naivka. Všichni diváci se již od počátku velmi bavili, odměňovali herce smíchem a potleskem po jednotlivých scénách a těšili se na další scény divadla, které nás provedly postupným povyšováním samolibého narcise od okresního náčelníka, přes hejtmana až po předsedu.

Moc nás těší, že na divadlo v Kostelíku přišlo 34 diváků a snad můžeme i říct, že jsme měli v Kostelíku vyprodáno. Děkujeme Rádobydivadlu Klapý za skvělý zážitek a myslím, že bychom to mohli zase za rok zopakovat.

 

Fotogalerie: toto jsou náhledy, po rozklinutí se zvětší do normální velikosti.