BRAN

Dnes představujeme další kapelu, která zahraje na festivalu Skotsko v Kostelíku.

Kapela BRAN, to je symbol především keltské hudby z Bretaně a okolí. Slovo bran znamená v bretonštině havran a v keltských legendách je havran uváděn jako posel zpráv. Bran, to je hudba vycházející ze starých bretaňských lidových motivů, dávných tanců a zpěvů moře.

Tak se zaposlouchejte do syrových a současně lyrických rytmů  v podání skupiny BRAN

The Rebel Pipers

Další ochutnávka je velmi tradiční

The Rebel Pipers

první kompletní skotský dudácký band v Česku a škola hry na skotské dudy a bubny. Založen 2004 v Praze

 

Poslechout si je můžete v Kostelíku v sobotu 6.7. nebo třeba tady na tomto odkazu. https://bandzone.cz/therebelpipers?at=video&vc=2

Tohle je nejvíc nejtradičnějšího Skotska, co můžete v Česku vidět. Konec konců znalci vědí, že mnohde ve Skotsku nedosahují místní kapely takového zvuku a autentičnosti.  Prostě borci.  Více o kapele je zde http://www.rebelpiper.cz/

 

Další ochutnávka na Skotsko v Kostelíku

Na Skotsko v Kostelíku také přijedou Moravian Bastards  a takto se sami vidí. Jsme kapela hrající celtic punk/rock. Vznikli jsme v temném roce 2020 na pozadí krutého moribundu zvaného Covid-19, který nás Bastardy dal dohromady. Naší domovinou je historické město Třebíč, srdce moravské Vysočiny. Rádi se zdržujeme v místních hospůdkách, odkud také vychází většina našich textů. Tématicky se zaměřujeme na irský, skotský a moravský folklór, obohacený lidovými nástroji jako je irská flétna, akordeon, nebo skotské dudy.

A hraje jim krásně

 

 

Skotsko je za dveřmi

Než v sobotu 6.7. v 11:00 vypukne 14. ročník festivalu Skotsko v Kostelíku, je potřeba zajistit, zařídit a obstarat spoustu věcí. Jenom k tomu, aby mohli přijet Erperáci (tedy pracovníci  rozvodných závodů, tedy ČEZ) a zapojit elektřinu na náš rozvaděč je potřeba si 6 papírů a nejméně 3 podpisy na tři různé žádosti, dokumenty a smlouvy. A pak přijedou dva pánové a zapojí 4 kabely do rozvaděče a za to ČEZ vyinkasuje tučný poplatek.

V pátek  Milan a Robert přivezli do kaple plný vozík zdánlivých maličkostí, které také budeme již za 14 dní v Kostelíku potřebovat. Dopravní značky, stojany na popelnice, v kapli je již také vstupní brána a také elektrický rozvaděč, protože bez toho by žádný festival v Kostelíku nebyl. Už je na cestě také skákací hrad pro děti.

V sobotu Milan s Veronikou, Renatou a Robertem také uklidili vnitřek kaple, kde bude zázemí a výstava, která se vždy tematicky dotýká Skotska.

Nás v Kostelíku ještě čeká spoustu práce s vymezením parkovišť, stanového městečka, zajištěním vody, vymezením návsi pro koncert a asi tisíc dalších drobností, které bude nutné ještě udělat nebo zařídit, aby každý, kdo do Kostelíka přijede, byl spokojený.

 

Jako ochutnávku přikládáme jednu skladbu Happy to Meet

Duha nad Kostelíkem

Duha je vždy fascinující. Však má také plno významů. Tradičně představuje most a naději, je také symbolem štěstí a jednoty: Duha je starozákoním symbolem smlouvy mezi Noemem a Bohem o záchraně lidstava. Jak všichni určitě víme, na konci duhy je ukrytý drahocenný poklad. Je také symbolem jednoty v různosti nejen barev, ale i lidských povah  a třeba i orientace.

Duha má prostě samé příznivé souvislosti a váží se na ní jenom dobré příběhy. Ať vám duha, které se ve čtvrtek večer rozprostřela nad Kostelíkem, přinese tak samé dobré a příznivé poselství.