Koncert skotských dudáků

dscf6142V pátek 24.7. 2009 přijelo Skotsko do Kostelíka. OS Kostelík ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Modřejovice uspořádalo koncert skupiny 1st Czech Pipes & Drums – kapely, která předvedla svoje umění hry na skotské dudy a na bubny.

Koncertu nejen přálo počasí (ve čtvrtek bouře a déšť, v pátek jasný den, v sobotu ochlazení) ale především koncertu přáli diváci. Do Kostelíka se sjelo více než 220 diváků, na louce u trafostanice parkovalo 51 aut a i z Kostelíka přišla spousta jak místních tak i chalupářů a chatařů. Na koncertě jsme také přivítali pana starostu Celbu a pana Albrechta prince Croy.

V průběhu koncertu jsme se mohli podívat na ukázky skotských tanců a dokonce se je naučit a zatančit. Součástí koncertu byla také výstava fotografií Václava Routa v krásně osvětlené kapli z jeho pobytů ve Skotsku a koncert byl doplněn i vyprávěním o slavnostním skotském dudáckém kroji a jeho jednotlivých součástech.  Již v průběhu koncertu se všichni mohli občerstvit u stánku s pivem a  po koncertě mnozí ochutnávali jednotlivé druhy skotské single malt whisky. I když koncert skončil po půl desáté přídavkem úryvku Beethovenovy Ódy na radost v podání skotských dud, nadšení diváci se rozcházeli až půlnoci.

Děkujeme za skvělou pomoc modřejovickým hasičům a těšíme se na další koncert příští rok.

Fotografie z koncertu najdete v samostatné fotogalerii.

O koncertě se můžete dočíst i pondělním Rakovnickém deníku a v úterním Raportu.