Profesor Janský našel prameny Amazonky

IMG_9466V Kostelíku jsme již mluvili o různých tématech. Tentokrát jsme do kaple sv. Máří Magdaleny pozvali prof. Janského, vedoucího geografické expedice, která objevila a zdokumentovala prameny Amazonky.

Možná jste také rádi četli o dobrodružných výpravách Livingstona a dalších klasických objevitelů, kteří pro svět objevili Viktoriiny vodopády, hledali prameny Nilu a podnikali další dobrodružné cesty napříč Afrikou nebo třeba Asií. Jeden světový objev ale stále čekal na svého objevitele. Do roku 2000 nebylo známo, kde pramení největší, nejširší a nejvodnatější řeka světa Amazonka. Od doby českého misionáře Samuela Fritze se mnozí cestovatelé a kartografové domnívali, že pramenem Amazonky je řeka Maraňon. Později bylo jasné, že hlavním pramenným tokem je některá ze zdrojnic řeky Ucayali. Tam asi bude nutné hledat  prameny Amazonky. Ale který z velkého množství potoků a říček to vlastně je, nebylo dosud známo.  Teprve v letech 1999 a 2000 po desetileté přípravě se na náhorní plošinu ve výšce okolo 5000 metrů nad mořem vypravila skupina českých geografů pod vedením prof. Bohumíra Janského. Díky využití moderních vědeckých metod včetně analýzy podrobných družicových snímků, měření délky vodních toků, průtoku a velikosti povodí se skupina prof. Janského postupně dostala až ke skalní průrvě, odkud řeka pramení. Druhou zdrojnicí Amazonky je malé horské jezero, které se i díky tomuto objevu nyní jmenuje Laguna Bohemia.

Prof. Janský v kapli sv. Máří Magdaleny v Kostelíku vyprávěl další a další příběhy z objevování pramenů i o tom, jak je přijali místní lidé. Každého zaujal dojemný příběh z poslední cesty.  Ve škole nejprve pro kečuánské žáky zazpívali státní hymnu a při další cestě je místní školáci přivítali zpěvem české hymny. Prvky tradičního objevitelského dobrodružství mělo i setkání s expedicí americké zeměpisné společnosti, která se s velkou podporou a bohatými finančními zdroji vypravila do stejných míst ve chvíli, kdy se česká geografická expedice právě vracela s potvrzením svého objevu. Američtí objevitelé přišli pozdě.

V kapli se sešlo asi 30 posluchačů z Kostelíka i z okolí, kteří s chutí poslouchali poutavé vyprávění prof. Janského a vydrželi téměř dvě hodiny napjatě poslouchat povídání a sledovat krásné obrázky z tak vzdálených a tak zajímavých míst. V diskuzi jsme se dostali i k palčivému problému sucha v české krajině, stavbě přehrad a rybníků a dalším otázkám, které se již dotýkají každého z nás.

Fotografie jsou v náhledu. Jedním kliknutím se fotka zvětší a druhým kliknutím dostanete plnou velikost.