Skotsko v Kostelíku

IMG_1189Skotsko v Kostelíku je rok od roku větší a mohutnější. Letos se počet diváků zase dramaticky zvedl a dosahuje již téměř limitu našich sil i kapacitních možností. Kostelík je sice velký, ale auta parkovala už skoro všude a na návsi, tedy v hledišti již místy nebylo k hnutí. Skvělý program a velmi dobrá propagace přilákaly stále více a více diváků a to všech věkových kategorií. Na koncert přijeli všichni od nejmenších capartů až po nejzkušenější pamětníky a náves byla úplně plná již od začátku celého festivalu. Skotsko v Kostelíku se již pomalu stává mezinárodní akcí, protože kromě diváků z Čech a Moravy jsme mohli potkat i hosty z Rakouska, Španělska a dokonce několik fanoušků přijelo až z Texasu. Jeden z diváků žije trvale ve Walesu (Velká Británie) a přijel do Česka na festival Skotsko v Kostelíku.

V příjemném stínu pod lipami na návsi posedávalo a polehávalo mnoho „Skotů“ v originálních skotských kiltech i diváků v civilu, kteří si užívali celý festival. Pro návštěvníky byly připraveny jedinečné skotské horalské hry (Highlands games), kde siláci a silačky soutěží v speciálních disciplínách jako je vrh břemenem, hod balíku slámy přes laťku, hod kládou do dálky a v jiných speciálních soutěžích. Letos poprvé kromě soutěže odvážných amatérů závodili i téměř profíci. Na soutěže přijeli i siláci se zkušenostmi z mezinárodních soutěží a letos v Kostelíku zvítězil borec V. Tuláček, který se umístil na 6. místě mistrovství Evropy ve Skotských hrách. Kromě něj se soutěží také zúčastnili hosté z Rakouska, Rumunska a Holandska.

Koncert po tradičním úvodním slavném průvodu všech horalů v čele s dudáky zahájila skupina Alison. Po ní představila skupina Isara svoje podání slavných písní Asonance. Odpoledne vystoupili již tradiční hosté Curlies, Happy To Meet se skvělou zpěvačkou a dudáci z The Rebel Pipers. Podvečerní program zahájilo v Kostelíku již téměř domácí Hradní duo a po nich dostaly do varu všechny diváky klasické skotské melodie v podání Bohemian Pipe Band.  Večerní již trochu rychlejší program nejprve uvedli  skvělí Dick O´Brass a finále již za soumraku a později i tmy zajistili v rychlém tempu Vintage Vine a po nich Claymore i se skvělými tanečnicemi. To již všichni návštěvníci stáli a tančili pod podiem, radovali se z dobré nálady, příjemného dne i skvělého celodenního programu.

Během programu bavila všechny hosty taneční skupina Nessie, která v několika vystoupeních zvala na parket před podiem diváky a spolu s nimi tančila některé tradiční skotské tance. Velkou novinkou programu bylo také představení nového kalendáře OS Kostelík, který připravila Ivana Černá spolu s malými dětmi ze školy ve Slabcích. Všichni ocenění si odnesli krásný nový kalendář s dětskými kresbami z Kostelíka na rok 2017.

Kromě stánku s pivem a občerstvením, kde byla vlastně celý festival dlouhá fronta, se mohli diváci potěšit ochutnávkami dobré kávy a čaje, dobrého vína a pochopitelně jak se na správné Skotsko patří i skvělé whisky. Kovář předváděl svoje umění, sedláři nabídli dětem udělat si jednoduchý šperk nebo ozdobu, z kuší a luku děti střílely o sto šest a u všech stánků s ozdobami a rukodělnými výrobky bylo vlastně stále plno. Velmi populární je i speciální skotská delikatesa Haggis, kterou mohli diváci také ochutnat a ještě se dozvědět, jak taková tradiční dobrota ve Skotsku vzniká.

V průběhu dne se mnozí šli na chvíli podívat na panorama na Vrškách, jiní zašli na vyhlídku Na plazích nad Berounkou nebo se šli jen tak projít po okolí Kostelíka. Hodně hostů přišlo i do kaple na výstavu dětských obrázků z akce Děti malují Kostelík. Děti se mohly také vyřádit na skákacích nafukovacích hradech, na trampolíně nebo pod vedením Ivany Černé malovat v kapli.  Stále více hostů festivalu  využilo možnost a postavilo svoje stany ve stanovém městečku a využili tak všechny akce festivalu do nejmenších detailů.

Celý festival se skvěle vydařil díky Milanovi Letovi, který připravil celý koncept, pozval velmi dobré kapely a další hosty, zajistil mnoho sponzorů a vedl celou organizaci. Děkujeme sponzorům, kteří nám pomohli s zajištěním festivalu. Díky patří i všem dalším organizátorům z OS Kostelík i dobrovolným hasičům z Kostelíka i Modřejovic. Děkujeme i za trpělivost a toleranci všech z Kostelíka, kteří museli jeden den snášet trochu větší šrumec ve vsi.  Velmi si vážíme každé pomocné ruky, která nezištně přiloží ruku k dílu.