Slavnost ve Slabcích

TiskNe každá vesnice nebo městys se může chlubit zámkem. Dokonce ani ty z vesnic a městysů, které mají zámek, se nemohou chlubit tradicí starého a velmi významného rodu.  Slabce mají to privilegium, že mohou mít obojí. Před 150 lety přišli po Nosticích a Hildeprantech do Slabec noví majitelé. Rod Croÿ se velmi zasloužil o přestavbu zámku, vybudoval nový park a zavedl do zemědělské výroby nové postupy. Po válce rodina Alexise prince z Croÿ jako představitele německé šlechty byla odsunuta, a to bez ohledu na podíl rodiny na záchraně mnoha obyvatel ze Slabec před totálním nasazením.

Ani po odsunu rodina Croÿ nezapomněla, odkud pochází a jakmile to bylo opět možné po roce 1990, se znovu do milovaných Slabec princ Alexis vrátil alespoň na část roku a celá rodina hledá zpět svoje přetrhané kořeny.

Je velmi dobře, že za pomoci občanského spolku Mlýnice ve Slabcích a mlynáře ing. Petra Čecha bude v sobotu dne 25.6. 2016 od 14:00 osazena pamětní deska připomínající příchod rodiny Croÿ do Slabec.

Ve stejném roce, kdy přišla rodina Croÿ do Slabec, se narodil také slavný mlynář Václav Čech, který nejen modernizoval svůj mlýn a postavil velmi moderní vodní elektrárnu na Berounce, ale také vybudoval první válcový mlýn ve Slabcích. I on se velmi výrazně zasloužil o rozvoj Slabecka a zaslouží naši úctu.

Slavnost v sobotu 25.6. 2016 je skvělou možností připomenout obě slavné osobnosti Slabecka – Alexise prince z Croÿ a mlynáře Václava Čecha.