Oprava kaple pokračuje, grant na studánky

Jak Petr Klaub informoval již na naší členské schůzi, podali jsme žádost o dotaci na pokračování opravy krásné kaple sv. Máří Magdaleny na návsi. Konečně na začátku listopadu Ministerstvo kultury ČR definitivně potvrdilo přidělení dotace a opravy se mohly rozběhnout. Dotace se týká opravy čelního štítu, korunní římsy a napojení štítu na střechu. V rámci opravy budou také vyměněny  2-3 řady tašek podél korunní římsy a čelního štítu. Tato výměna je u římsy nutná, protože současný přesah tašek byl velmi malý a docházelo ke zpětnému zatékání vody do římsy. Napojení střechy a štítu nebylo dobře udělané  a bohužel podél štítu zatékalo, poškozovaly se omítky jak na vnější, tak i na vnitřní straně štítu. Proto nyní opravíme štít kaple z obou stran.  Oprava je plánována tak, aby při případné budoucí výměně střešní krytiny nebylo nutné zasahovat do tohoto napojení.

Podařilo se dohodnout s dodavatelem, že v rámci této objednávky provede i opravu spodního rozbitého soklu. Sokl se oklepe a vyspraví novou omítkou, která se ale nebude natahovat až na zem, ale udělá se mezi ní a zemí 5 cm odvětrávací mezera, aby nedocházelo k „tahání“ zemní vlhkosti do zdiva. Dále v rámci rekonstrukce necháme nově oplechovat fabiony na štítu. Na opravu jsme obdrželi 145 000 Kč, naše spoluúčast je 16 000 Kč. Konec oprav je plánovaný na 28.11.2015.

Skvělá práce a naštěstí nám také velmi přeje počasí. Prosím všechny, kdo na to mají nějaký vliv, aby se přimluvili a ještě do konce oprav bylo teplo a nemrzlo.

Již jsme psali v tomto článku, že připravujeme grant na vyčištění a opravu studánek. Žádost připravil Petr Klaub a jménem OS Kostelík ji v pátek podal. Tak si držme palce, ať to vyjde. Výsledek se dozvíme v průběhu února 2016