Švestky jsou v zemi

NAP_Greenways ORIGINALPrvní krok pro dobrou slivovici za 3 roky je učiněn. Dnes jsme dali do země celkem 5O malých stromků skvělých a šarce odolných švestek odrůdy ČAČANSKÁ LEPOTICA. V noci sprchlo, ale přes den bylo krásné podzimní teplo a sešlo se nás spousta, takže práce rychle přibývala. Napřed jsme vykolíkovali všechny díry a podle provázku zaměřili stromky. Mezitím pod odborným dohledem vrchního pomologa Slávy jsme (snad) správně zaštípali kořínky a výhonky. Kostelácký hasiči (Petr a Aleš)  nám zalili díry vodou a do po létě vyschlé půdy to bylo více než potřeba. Moc velké díky. To byla velká pomoc.

Pak jsme jako ochranu obalili jednotlivé stromky jutovinou a sázeli je do připravených děr a nakonec zaházeli hlínou. Stromky jsme přichytili k připraveným tyčím a také jsme ještě obalili stromky umělým pletivem jako ochranu proti zimnímu okusu. Snad nám přes zimu vydrží a na jaře se krásně zazelenají. Naši práci krásně dokumentoval Rakovnický deník a podle příslibu budeme v pondělí na titulní stránce. Celý den nám k tomu práskaly výstřely myslivců někde od Javornice.

Na brigádě nás bylo spousta a všichni makali jako šrouby. Petr, Sláva, Láďa, Láďa, Robert, Michal, Miloš, Radim, chvíli i Milan, později přišla i Líba s dětmi a všichni přiložili ruku k dílu. Velkou nejen morální pomocí byly skvělé škvarkové placky od paní Pucholtové, podávalo se i pivo, čaj s rumem a byla dobrá nálada.

Jsem moc rád, že se nám daří společně v Kostelíku měnit naše okolí k lepšímu. Děkujeme také Nadaci Partnerství za podporu našeho projektu.