Překvapení na vyhlídce

Novináři někdy použijí frázi „z dobře informovaných kruhů jsme se dozvěděli“ a my tuto frázi použijeme také. Takže z dobře informovaných kruhů jsme se dozvěděli, že jeden člověk nápadně podobný jednomu konkrétnímu sousedovi z Kostelíka šel nedávno jednoho dne přes pole k vyhlídce a nesl sebou pytel.

Na vyhlídce i v jejím bezprostředním okolí jsme našli poté rozsypané zrní, které lze vykládat jako snahu o krmení prasat přímo na vyhlídce. Zrní jsme uklidili a pokud někdo potřebujete ještě něco pro slepice, můžete si dojít přímo na vyhlídku, zbytky tam jsou pořád.

Na této vlastně velmi komické historce je jedno zarážející. Jaký motiv může mít ten někdo „neznámý“, že mu stojí za to pokoušet se přilákat divoká prasata přímo na vyhlídku? Myslíte si někdo, že jim chce umožnit lepší rozhled do kraje? Ne, přeje si, aby prasata nebo další zvěř pokud možno poničila vyhlídku, zničila něco, co je velmi ceněné, co je zajímavé a co nikomu, ale opravdu nikomu v Kostelíku nebo kdekoliv jinde nevadí. Takový patologický přístup je opravdu zarážející a nevím, jestli mi toho „neznámého“ nemá být vlastně líto. Představa, že žije stále a trvale v nenávisti ke všemu pozitivnímu, co se okolo děje, každý večer se užírá a plánuje, jak bude dalším a dalším lidem škodit, je vlastně smutná. Pokud má někdo radost z toho, že způsobil škodu, žije opravdu hodnotný život.

V případě skutečného poškození vyhlídky se jedná o trestný čin poškození cizí věci podle trestního zákona. Zde je citace příslušného paragrafu. Důkaz prostřednictvím fotografie ze skryté fotopasti soudy běžně přijímají.

§ 228 Poškození cizí věci

(1) Kdo zničí, poškodí nebo učiní neupotřebitelnou cizí věc, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.

(2) Stejně bude potrestán, kdo poškodí cizí věc tím, že ji postříká, pomaluje či popíše barvou nebo jinou látkou.

 

  1. Vy nevíte kdo to byl ? Já to vím : byl to blbec, jenomže nevím který. Vlastně ano, vím : byl to ten největší ! A ten je v Kostelíku jenom jeden. Takže vidíte, že to vím.

  2. I my víme Jaromíre svý, jenom to nemůžeme napsat. Však ho lidi dost jasně poznali.

  3. Já nebudu používat novinářské fráze , jelikož se mi to zdá být zcela zbytečné. Ale je mi opravdu moc líto toho , kdo napsal článek „Překvapení na vyhlídce“.
    Ten, kdo tento článek napsal a nikoho konkrétního , kdo nesl pytel s obilím nejmenoval napadá tímto všechny místní obyvatele a zasévá sémě neustálých zbytečných svárů mezi místními obyvateli a občanským sdružením. Tento člověk však nemá o přírodě ani ty základní znalosti, nechť se zeptá některého z myslivců, zda někdy černá zvěř poničila např. nějaký posed, i když by se pod něj nasypalo jakékoliv krmení. K takové hlouposti se opravdu nemohu nevyjádřit. Mne osobně se vyhlídka moc líbí , tento projekt se opravdu moc povedl, zásluhou občanského sdružení i zásluhou šikovných řemeslníků z Kounova.
    Ale opravdu se mi nelíbí, že tohoto chce někdo zneužít k různým intrikám.
    Myslím si, že trochu nějakého obilí zde mohl rozsypat náhodný turista, který se přišel pokochat krásným výhledem do kraje. A jaké by to bylo krásné, kdyby se pod vyhlídkou mohl kochat ještě pohledem na přilákanou zvěř.
    Malá modlitba :“Pane bože ať je na světě více těch , kteří rozumnějí přírodě a umějí se v ní chovat“
    A v poslední době se stále více přesvědčuji o tom, že těch, co opravdu něco ničí , je v mém okolí, čím dál tím víc.
    Například poznamenaný les za Kostelíkem tzv. „Jedlina“ , kam někteří vyvážejí vše nepotřebné ze svých dvorečků, aby to jenom doma měli krásné, ale na ostatní již nehledí. Každý tu přírodu prostě chápeme jinak, já mám osobně raději , když člověk do té přírody moc nezasahuje.

  4. Milá/ý lasice kolčavo,

    děkujeme za pochvalu vyhlídky. Máte nějaké jiné vysvětlení, jak se tam zrní dostalo? Přinesli si ho tam turisté? Kdo ho tam nasypal? A proč?
    Bohužel existuje jenom toto jedno poněkud bizarní vysvětlení. Toho souseda viděli, jak kráčí s pytlem přes pole. Jedná se pouze a jenom o jednoho člověka ve vsi, který kolem sebe rozsévá nenávist, žluč a odpor. Myslím, že dobře víte, kdo to je.
    Jsem rád, že máte takový zájem o Jedlinu. Bohužel tam mnozí vyvážejí všechno, co mají doma nebo co jim zbylo ze stavby. Ale je snazší jim to říct do očí a ne psát anonymně na web, kteří ti, kteří to dělají, nečtou, protože nemají internet. Já jsem jim to již opakovaně neanonymně řekl.
    S pozdravem
    PS Příští anonym smažu.

  5. Musím reagovat na tuto zprávu. Nikoho sice u Vás ve vesnici neznám a ani tam nežiji, ale jako malá jsem jezdívala s rodiči a dědečkem do této vsi na procházky, protože lesy a krajina kolem je opravdu nádherná. Navíc ve vsi byl vždy naprostý klid. Žiji blízko města Radnice a hodně jezdíme s rodinou a vnoučaty na výlety a zajímáme se o okolí a krásná místa. Tak jsme navštívili i tu Vaší novou vyhlídku a prošli si vesnici ( mimochodem vyhlídka je z místa hezká, ale myslíte že je bezpečná? Trochu jsme se báli po ní jít, že spadneme.) V této vesnici jsem nebyla hodně let, a hodně se tu změnilo. Jako všude. Už to není co bývalo, když na vsi žili sedláci a starali se o pole a byl všude klid a pohoda. Nyní se všude do všeho navíc tahá špinavá politika a modernizuje se.
    Když se, ale vrátím k tomu článku tady, na který vlastně chci reagovat, a po jehož přečtení sem byla udivena, jak to vlastně autor či autorka myslí a oč mu jde. To je šměšné obviňovat člověka, který jde nakrmit v zimním období zvěř. Navíc říkat, že škodí a plánuje ničení vyhlídky, tímto činem, že krmí zvířata??? To snad není normální, vypustiti toto z úst!!!! Skutečně se mu nelíbí, že někdo krmí zvěř v lese? Má vůbec rád/a přírodu ? Znal tady to území i dříve než tu postavili tu slavnou vyhlídku? Já si pamatuji, že jako malá, když jsem sem chodila s dědečkem, že tu bylo krmítko a zrovna v blízkosti té dnešní vyhlídky. Chodili jsme tam též krmit zvířátka a co jsme jich cestou i viděli a teď ani koroptev nebo bažant. Chci tím říci, že pokud někdo i v této době sem chodí krmit zvěř, že nemyslí jen na sebe a není mu lhostejná příroda. Myslím si, že je hezké, že někdo zvířátka nakrmí. A proč autor říká, že chce ten dotyčný škodit vyhlídce, tomu tedy opravdu nerozumím. Kdyby tam házel odpadky, nebo něco ničil, ale tím, že krmí zvěř, tím škodí???????????? V tom snad musí být nějaká osobní nenávist, nebo pak jedině lhostejnost k přírodě. Kdo toto může vypustit z úst a ještě se ohánět paragrafy? Jsem doktorka přírodních věd a příroda je mi velmi blízká, i když už jsem v důchodu, je mi 69 let, velmi často jdu čerpat síly do lůna přírody. Tento článek mě tak rozhodil, protože je to velmi smutné. Víte, že byste pak mohl/a „soudit“ akorát tak toho kance, který vám to tam rozryje a ne někoho kdo je krmí ? Ale navíc je to toho zvířete pud, to zvíře nekouká na to, zda je tam nějaká vyhlídka či ne. Navíc pokud tam je les a kanci tam žijí, je normální, že by přišli i kdyby tam žádné zrní nebylo. Toto obviňování někoho z trestného činu je velmi směšné a zároveň smutné. Spíše si dávejte pozor na mladistvý a chuligány, kteří poslední dobou ničí vše co jim přijde pod ruku a to jejich sprejování a devastování hezkých míst. To je pak trestný čin. Nebo velké množství poházených odpadků kolem vyhlídky o to se zajímejte a řešte to. To by byla věčná škoda. Na venkově bylo vždy tak krásně a lidi vše zničí.
    Kdyby žil můj dědeček, tak by řekl, že život na vsi zničil komunismus, protože zničil chování lidí k sobě navzájem a vesnice už nejsou to co bývaly. Lidem bolševici vymývali mozky a mučili a zabíjeli nevinný lidi. Vesnice by byly úplně jiný, kdyby se nezničili statkáři a sedláci. To je ale jiná věc, to bych už moc odbočovala od tématu. Takže nedělejte prosím z krmení zvěře trestný čin!!!!!!!!!!!!! S pozdravem Jitka Saláková.

  6. Milá paní Saláková a všichni ostatní ze stejného rodu

    zkuste si prosím odpovědět na otázku PROČ kdokoliv nese zrní na vyhlídku. Až najdete odpověď, dejte mi prosím vědět.
    Je opravdu hezké, že někdo zvířátka nakrmí. Ale proč to dělá právě na vyhlídce, proč to neudělá třeba 50 m vedle u posedu, na poli, v lese kdekoliv jinde? Jste-li doktorka přírodních věd, tak snadno najdete jednu a stále stejnou odpověď.
    A koho jsem obvinil z trestného činu? Vás? já jen varuji, že některé kroky mohou mít znaky skutkovém podstaty trestného činu.
    S tvrzením vašeho dědečka však bezezbytku souhlasím. Život na vesnici zničili a ničí stále dále komunisté.
    Zdravím

  7. Milý pane Perlíne,
    takže z tohoto tady již napsaného chápu dobře, že jste vy ten autor toho článku? Rozmýšlela jsem se zda mám reagovat na Vaší odpověď na můj příspěvek, protože se do jisté míry navážíte i do mě a to mě přijde už opravdu moc. Nechápu už vůbec, co má znamenat vaše oslovení „a všichni ostatní ze stejného rodu“? Co do toho taháte můj rod, psala jsem snad příspěvek jen já a moji rodinu, kterou vůbec neznáte, do toho prosím laskavě netahejte. Co vy víte co zbytek mé rodiny má za názor????

    Zdá se mi to či ne, ale je mi podezřelé, proč Vám to zrní tak leží v žaludku, proč tolik hořkých slov ….přijde mi, že dle těch příspěvků s někým v tak malé obci vedete válku? Mě tedy otázka kam kdo vysype zrní přijde naprosto zbytečná. Domnívám se, že je úplně jedno, zda jej někdo vysype zvířatům u krmelce, u posedu či u Vaší vyhlídky nebo někde jinde, absolutně mimo mísu. Neřekla bych, kdyby někdo chtěl záměrně vyhlídku poškodit a něco tam provést, nebo zničit ji, ale že někdo tam vysype zrní, řešíte jako skoro trestný čin a děláte z komára velblouda??? Já jsem třeba taková milovnice zvířat a přírody vůbec, že bych také tam donesla jídlo zvířatům, a jelikož jdu na vyhlídku se podívat, dám jej zrovna k ní. Kdybych šla se podívat na posed, dám to k němu apod. Teď tu dávám příklady mého jednání, tak abyste si to nevyložil po svém a neodepsal mi, že pokud jsem doktorka přírodních věd, že naleznu stejnou odpověď….
    Myslím si, že byste měl osobně popřemýšlet zda nepřeháníte s těma myšlenkama na nějaké škodění Vaší vyhlídce. Myslím, že kdyby ji někdo chtěl záměrně poškodit, tak by to udělal jinak než vysypáním zrní. To zní docela směšně. Tak hezký den. Saláková

  8. Milá paní Saláková,
    předně se omlouvám za to, pokud jste si ten článek vztáhla k vaší rodině, Všichni stejného rodu jsou ti, kteří argumentují podobně, není tím myšlena žádná rodina.
    Nemám hořká slova, mám slova pobavení nad ZÁMÉRNOU a VĚDOMOU snahou konkrétního člověka MARNĚ a HLOUPĚ poškodit cizí práci. Zkuste vymyslet alespoň jeden důvod PROČ někdo vysypal zrní právě a jenom na vyhlídce a nikoliv kdekoliv jinde. Někdo opravdu chce poškodit naši práci. A bohužel, v případě tohoto člověka to není poprvé a není to ani podruhé, co tentýž stejný člověk z Kostelíka poškozuje jakékoliv pozitivní dílo, které v Kostelíku vytváříme. To není náhoda, to je jeho osobní program. Smutný program.

  9. Můj komentář k vyhlídce.

    Tak se to podařilo, blahopřeji. Z krásného místa, kde se dalo sedět na skále nad Berounkou, poslouchat její šum a nikde nikdo, vychutnávat kouzlo místa a čerpat energii, jste udělali turistickou atrakci. Bez ohledu na to, že je postavená na hlavní trase zvěře ke krmelci, bez ohledu na to, zda si ji lidé v Kostelíku, kteří zde žijí trvale, přáli, bez ohledu na to, že zmizí další krásný kout panenské přírody.
    Já už tam teď nechodím, ale je mi z toho smutno. A vzpomínám na písničku „Medvědi, nevědí, že turisti nemaj zbraně….“
    A jedna rada na závěr: kupte k té Vaší vyhlídce odpadkové koše, budou se hodit.
    Díky paní Salákové za její názor.
    Yvona Zubalíková

Komentáře jsou uzavřeny