Otevření vyhlídky na Plazích

IMG_5123Sny se staly skutečností. Občanské sdružení Kostelík v sobotu 21.12. 2013 otevřelo novou rozhlednu – Vyhlídku Na Plazích. Po dlouhém plánování se podařilo spojit geniální nápad architekta Milana Taflíka, stavební zkušenost tesařů Petra Hajného a Jana Koláře a ochotu financovat stavbu LZ Plasy a občasnou pomoc a aktivitu členů OS Kostelík. Vyhlídka na Plazích stojí na jižním okraji rakovnického kraje nad Berounkou na prudké strání nad řekou přímo nad pilou Kostelík. Z vyhlídky je krásný pohled na údolí Berounky od vrchu Hamouz a Chlumské stráně přes Zvíkovec a Podmokly směrem dále po proudu. Přímo proti vyhlídce jsou vidět Bučiny a vysílač T-mobilu. Po proudu řeky je vidět celé Hradiště a za ním Čilá, přes údolí Skryjského potoka vykukují Skryje a za nimi Týřovická stráň nad zříceninou hradu Týřov.

Na našem levém břehu jsou vidět rekreační objekty vedle Šlovic a nad ústím Slabeckého potoka je vidět kousek bývalé Zikovy Rybárny a první chaty okolo.

Na slavnostním otevření rozhledny přišlo více než 30 hostů, rozhlednu slavnostně pokřtil šampáněm Petr Klaub a pásku přestřihli společně arch. Taflík a stavitel Jan Kolář. Pak se už na vyhlídkovou plošinu vypravili všichni hosté a obdivovali krásný výhled do okolí. Všichni návštěvníci slavnostního otevření dostali na ruku razítko Vyhlídky Na Plazích.

Na vyhlídce bude pamětní kniha. Doufáme, že se návštěvníci vyhlídky zapíšou do knihy a sdělí nám svoje dojmy z pohledu do okolí. Na vyhlídce také bude umístěna keška pro budoucí hledače těchto pokladů. O umístění kešky budeme informovat především na webech, kde jsou mapy a plány kešek.

Po novém roce budou také ve směru od Kostelíka, od Pily Kostelík i od ústí Modřejovického potoka (od Bělidla) umístěny směrové tabule, které lépe ukážou cestu na vyhlídku pro všechny návštěvníky.

Zde je velmi neumělý plánek umístění vyhlídky.

Mapa na vyhlídku